top of page

Gang van zaken

Omtrent de kunsteducatie op de Antillen

Theorie Kunst

Het theoretische gedeelte van het vak Kunst bevat zes vaste onderdelen die vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd. In de vierde klas begint zowel Havo als VWO met de chronologische kunst en cultuurgeschiedenis tot 1900. De onderwerpen kunst en cultuur op Curaçao en omgeving komen ook aan de orde. Antilliaanse kunstenaars worden besproken en hun kunstwerken worden geanalyseerd. Deze onderwerpen zijn opgedeeld volgens de examennormen

Het geheel wordt afgesloten met een schoolexamen beeldend praktisch en theoretisch.

 

Praktijk Kunst

Kunst en Cultuureducatie in de ruime zin van het woord is het streven dat begint met de kracht van een idee, een fantasie of een andere gebeurtenis. Binnen een stimulerend klimaat worden de leerlingen zoveel mogelijk uitgedaagd hun idee vorm te geven. Hierin staat de eigen ontwikkeling centraal maar altijd in relatie tot zijn of haar omgeving.  De schetsfase is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces omdat hier de nieuwe ontdekkingen, inzichten en inspiratie opgedaan kunnen worden.

 

In de praktijklessen beeldend, analyseren de leerlingen zowel de autonome als toegepaste kunst en vormgeving via een doelgerichte opdracht die een duidelijk werkproces eist. Ze leren vakspecifieke vaardigheden, kennis van productie en materiaal.  In leerjaar 5 word een vrije opdracht gegeven om de leerling de mogelijkheid te geven zelf een keuze voor een discipline te maken. In de bovenbouw wordt de basis die in de onderbouw gelegd is voor wat betreft audiovisueel zoveel mogelijk doorgevoerd.

 

CAV

Kennismaking met Kunst en Cultuur. De leerlingen proeven mee door zelf in de klas mee te doen met praktische opdrachten en door deel te nemen aan Culturele activiteiten die aansluiten bij de disciplines die behandeld worden.

Virtuele rondleiding in het Rijksmuseum
Serious game KUV
Opdrachten tek/ KUV/ CAV1
bottom of page